Recepty z toho, co běhá

Existuje mnoho kuchařek a doporučení, kdybych měla vyzkoušet a ochutnat všechny recepty, nestačil by na to jeden lidský život. Každý máme svůj zlatý standard a každému chutná něco jiného. Ochutnala jsem divočáka se zelím i s šípkovou, obojí skvělí, ale zelí je zelí. Jediné, co mi přes záklopku neleze, je třeba maso divočáka ze staršího kňoura a nebo to, které bylo z kusu, uloveného v nevhodnou dobu. Jak říká kamarád, kýbl česneku to spraví, u mě ne. Ale mám pár vyzkoušených a opravdu dobrých receptů, které chutnaly i návštěvám.

Svíčková z daňka nebo zajíce podle paní hajné

Maso se před den před vařením nakládá do mořidla, které připravíme z převařené vody, kterou necháme zchladit, osolíme a přidáme omytou a na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, tymián, bobkový list, kuličky pepře, nového koření a jalovce. Klidně přetáhneme strečovou folií a necháme den „spinkat“, nebo alespoň přes noc.
Maso vytáhneme, osolíme, obalíme do špeku. Do hrnce dáme trošku oleje a na něm opražíme 4 větší mrkve, 1 petržel a jeden celer. Do toho dáme tymián, bobkový list, kuličky nového koření a pepře.
Nasolené maso zalijeme touto směsí a doplníme převařenou vodou. Pak pečeme, dokud se maso nerozpadne, vyndáme kuličky černého pepře a nového koření a listy, pokud je nemáme v čajítku, ostatní pěkně rozšleháme šlehačem, a přidáme 2 smetany na vaření a jednu zakysanou. Do toho šlehače přihodíme i ten vypečený špek, pak je ta omáčka pěkně ochucená. A už ničím nezaděláváme, mám na mysli mouku, je to dost husté i tak.

Daňče

Zvěřinový guláš – srnčí

Na vlastní guláš budeme potřebovat:

1 – 1,5 kg srnčí přední (nebo i zadní, ale je to na guláš škoda) kýty, vykostíme, kosti ale dáme hned vyvařit a použijeme na zalití guláše.
1 střední cibule nakrájená na jemno
3 lžíce sladká mletá červená paprika
1 lžička mletého kmínu
dle chuti rajčatový protlak nebo kečup
sádlo
trocha Solamylu nebo polohrubé mouky

Na sádle podusíme kmín a cibuli, přidáme maso a orestujeme. Přidáme mletou papriku a protlak, chvíli restujeme a pak zalijeme vývarem z kostí. Až maso změkne, vyjmeme ho, a šťávu zahustíme buď trochou Solamylu, který rozmícháme ve vodě, nebo záklechtkou (trocha polohrubé mouky, rozmíchaná na řídkou kaši ve vodě, ale tu při přilévání do vývaru cedit a stále míchat!!!) Dá se použít i rýžová mouka ve vodě, chová se podobně jako Solamyl. Musíme minimálně 15 minut vařit, aby se chutě spojily a dochutíme česnekem, dosolíme…
Jak je základ hotový, přidáme maso a ještě necháme provařit.

Srnec

Marináda:

Do převařené a vychladlé vody přidáme:
2 deci oleje
3 stroužky česneku
1 lžíce soli
1 lžička mletého pepře
1/2 lžičky drcený jalovec
6 kuliček nového koření
4 lístky bobkového listu

Maso nakrájíme na konzumační kousky, ponoříme do marinády a necháme do druhého dne v klidu někde v chladu.
Je to takový univerzální recept. Dá se použít jakákoliv zvěřina – zajíc, daněk, jelen. Je možné některé ingredience vynechat nebo přidat dle vlastní zkušenosti, fantazie nebo šéfkuchaře Googla.

A furt se to vaří a furt to neměkne…

Nenechte se zmýlit. Zvěřina se při vaření opravdu takhle nesmrskne. Takto se guláš opravdu nevaří! Já vyvařovala daňčí hlavu na trofej. Ale vypadá to kouzelně, že ano?