Ňamky do pohárku nebo sklínky

Dnes si můžete koupit všemožné likéry, destiláty, vína z celého světa. Ale co s tím, když se urodí na zahradě nebo natrháte na louce? Doporučuji trochu experimentu!

Likéry pro mls a zdraví

Občas se stane, že se slivovice nepodaří tak, jak si představujete. Nebo dostanete nějaký tekutý dárek, který vám také dvakrát do hrdélka nesedne. Jak říkal můj děda, piť sa to nědá ani prdelú. Mně moc slivovice taky nejede, ale docela ráda si dám nějaký sladší likér. Za ta léta, co jsem na světě, se mi podařilo vyselektovat pár receptů, které se docela uchytily. Přišla jsem na jednu důležitou věc – vždy citróny, které používám, loupu. Jinak mají likéry nahořklý ocásek, což je po vší té piplačce docela škoda. Tak bacha na to!

Zázvorový likér

Je tekuté zdraví samo o sobě. Kamarád, co mi ho dal, tvrdil, že si dá každý den jednu zdravotní a nachlazení se mu vyhýbá. Je aktivní sportovec, tak to asi jde ruku v ruce.
Potřebujeme 0,5 l slivovice do které dáme 125 g očištěného a nastrouhaného zázvoru, 2 citróny, ideálně oloupat, slupku vyhodit, dužinu vymačkáme a do slivovice přidáme šťávu se zbytkem dužiny. Smícháme se dvěma vrchovatými lžícemi medu. Necháme 14 dní macerovat, pak přefiltrujeme a máme hotovo.

Panenská moč

Zatraceně dobré a hodně zrádné pití. Je to dost sladké na dámskou jízdu, ale dost silné na to, aby to po pár čtvrtkách porazilo vola.
Do třílitrové flaše (láhve) od okurek nalejeme 0,5 l slivovice, 2 dl rumu, 1 l bílého vína, promícháme a přidáme 3 oloupané citróny, nakrájené na kolečka, 1 vanilkový cukr a 60 dkg krystalového cukru. Dobře promíchneme. Obden zase promíchneme a jak se všechny chutě spojí a cukr rozpustí, je hotovo, trvá to asi 14 dní. Vytáhneme citróny, ty můžeme smlsat jen tak, nebo použít do zimního zahřívacího čaje, takže je dávám zvlášť. Přefiltruju, rozleju do flašek a mám hotovo.

Domácí griotka – rychlovka

Je vynikající studená, ale naprosto super na zimní hromadné akce. Naši kamarádi ji rozlévají mimo jiné během Rozsvěcení Vánočního stromu.
Svaříme 1 litr červeného vína, 0,5 l rumu, 1 kg krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, jak přejde varem, odstavíme a přidáme dvě griotkové tresti. Hotovo.

Skokanská ořechovka – Svatojánská

Příprava je vázaná na zralost ořechů. Takže kolem Svatého Jana chodím s nožem a kontroluji ořechy. Ořech musí jít rozříznout a z jádra teče šťáva. To je ono!
Do třílitrové láhve od okurek nasypu 66 na kousky nakrájených ořechů mléčné zralosti. Bacha!!! krájím ve zdravotnických gumových rukavicích nad flašou, ten vnitřek z ořechů kape, kam má a já nemám ruce jak barvíř plátna. Přidám 2 smotky skořice, 15 hřebíčků, 4 lžičky puškvorce (kupte příležitostně, někdy v lékárnách není), čtvrtku nastrouhaného muškátového oříšku, trošičku mletého badyánu, 2 oloupané citróny nebo pomeranče na kolečka. A zalijeju 2 litry slivovice. Nechám 14 dní macerovat. Vypadá to nevábně, nebojte ale! Pak přecedím a smíchám s 0,5 litru svařené vody s 0,5 kg cukru. Cukru může být víc, podle chuti přisypte, jak chcete. Pak zadekluji a odložím do komory. Ořechy jsou svině, časem se na hladině udělá taková lesklá krusta (i rok to trvá) a to vím, že je hotovo. Vezmu jemné plátno a přes něj ořechovku filtruji do sklenic. Průběžně degustuji, případně dosladím. Velice lahodné pití.

Vaječný likér

tenhle recept je opravdu mlsný. Zavrhla jsem všechny recepty s kondenzovaným mlékem, vedle tohoto receptu se smetanou je to patok. Výsledný produkt je krásně tekutý a sladký tak, jak chcete. Jako první svařím a zchladím 0,5 l smetany, než se uvaří, tak vyšlehám 5 žloutků s cukrem. Já dávám 20 dkg + jeden vanilkový. Do toho naliju 0,5 l rumu a pořádně promíchám a nakonec přidám i svařenou smetanu. Řádně promíchám, přefiltruju a rozleju do lahví. Kdo máte rádi příchutě, přidejte mandlovou tresť, případně jaká vás napadne.
Jestli chcete variantu pro děti, tak dejte místo rumu tresť, nezkoušeli jsme trvanlivost, ale myslím, že bez rumového konzervantu to nebude nějak valné. Ale jestli je to dobrota, tak to drobotina stejně vysaje brzy.

Univerzální recept na bylinkové likéry

Lze použít na lipový květ, mátu, mateřídoušku, vlastně všechny léčivé aromatické bylinky. Můžete se pokusit o likér z růží, šeříku, fialek, co vás napadne.

Prosím NEJEDOVATÉ!!!! Třeba konvalinky opravdu nedoporučuji!

1 litr lihu – slivovici, vodku, zdravotnický líh, dám do flaše a nasypu 2 – 4 hrsti bylinek. Nechám 14 dní macerovat, pak přefiltruji a smíchám s 1 litrem převařené vody s 0,5 kg cukru. Nechám uležet – promíchat a spojit chuti, stačí 14 dní, ale čím déle, tím lépe.

Několik rad:

máta má ráda koriandr, takže když do likéru přidám 10 g semen, výsledek je luxusní.

mátu nechám před použitím macerovat. I na následné sušení do čaje. Dělám to tak, že lístky a vrcholky máty oškubu, ve vrstvě rozložím na čistou hadérku, pevně zamotám a zavážu do mikrotenového pytlíku a položím na slunko. Klidně na celý den. Pak rozmotám, ta vůně by vás porazila, prý se tak dobře uvolní vonné silice a máta je účinnější. Takže pak ji suším na čaje a nebo šup do likéru.

lipový květ nebo akát trhám za plného slunce a opatrně, abych nevysypala pyl

mateřídoušku trhám za plného slunka, ale nějaký větší servis nepotřebuje